Árokásó gép bérlés

Béreljen árokásó gépet 24-órától akár több napra is kiszállítással, vagy érte jöhet Budapest Csepeli telephelyünkre a XXI. kerületbe. Milyen géppel ásnak árkot? Az árokásó egy olyan építőipari berendezés, amelyet árkok ásására használnak, különösen csövek vagy elektromos kábelek lefektetésére, vízelvezető szerelésre vagy vizesárok készítésre.

Többféle árkot különböztetünk meg 

Szerelési árok: Ha szennyvízcsöveket, elektromos kábeleket, vízcsöveket, KPE csöveket kell fektetni a földben akkor szerelési árokra lesz szüksége, amely a földben fut a bekötési ponttól a kilépési pontig. Ezeket az árkokat földben kell ásni, általában a fagyhatár alá ássuk. A fagyhatár a földben 80cm-ben lett meghatározva, ezért a vizes szerelvényeket, szennyvízcsövet stb. 1m-től 1,5m mélységben szoktunk elvezetni a fagyást megakadályozandó. Az elektromos vezetékek elvezetési mélysége 70cm. A szerelvény árkot csak jó minőségű nem sziklás fölben szabad vezetni, mert a sziklás terep és az építési törmelékkel szennyezett földben megsérülhetnek a szerelvények. A szerelvényeket 30-50cm széles a talajszintre merőleges gödörben helyezzük el, ezért ezt célszerű kis kanalas markolóval, mini kotrógéppel kiásni. A markolókanál szélessége megegyezik a gödör vagy árok szélességével.

foldmunka gep berles, Árokásó bérlés árak, mini markoló bérlés olcsón

Hogyan lehet a leggyorsabban árkot ásni?

A kompakt kotrógép, vagy minikotró az egyik leghatékonyabb lehetőség a gyors árokásáshoz. Ezek szűkebb helyre is beférnek kisebb, mint egy méter szélességű gépek. Ezért alkalmasabbak, mint bármely alternatív lehetőség, így kevesebb helyre van szüksége a munkaterületen az árok kialakításához. A mini kotrógépek gyorsan és hatékonyan ásnak keskeny árkot, pontos munkát lehet velük végezni. ha kiástuk az árkot és elhelyeztük benne a szerelvényeket akkor ugyanezzel a géppel vissza is lehet temetni az árkot gyorsan és hatékonyan.

Árokásó gép bérlés

Mi az a vizesárok, mi az a rézsü?

Ezek keskeny ferdefalú „rézsüfalú” árkok amely a rézsút=ferde falból adódó elnevezés.  A víznek jobb a rézsútos elvezetés, mert jobban ellenáll a természet erőinek és a víz sodró hatásának. A rézsútos árokba könnyebben betalál a víz és nem bontja le az árok falát, ha az megfelelően van kivitelezve és elkészítve. A mini kotrógépekhez adapterként csatolható rézsükanalat vizesárkok készítésére tervezték, és gyakran használják öntözőcsövek fektetésekor. A vizesárok teteje szélesebb, mint az alja, és a kiásása után valamilyen geotextilt fektetnek bele, majd polietilén fóliával leterítik és kibetonozzák, vagy valamilyen árokidomot fektetnek bele, hogy a vizet elvezessék. A vizesárok tervezésekor a lejtést is meg kell tervezni, hogy a belekerült folyadék a vízelnyelő csatorna irányába folyjék.

A csatornázás és a vízelvezetés mindenhol nagyon fontos, azonban a globális felmelegés miatt megváltozott időjárás miatt soha nem időszerűbb kérdés. A hirtelen nagy mennyiségben leeső vizet gyorsan be kell terelni olyan árkokba amelyek képesek azt elvezetni, mielőtt komolyabb károkat tudnának okozni. A híradásokban láthatunk olyan településeket illetve helységeket amelyek nem készültek fel igazán a csapadékvíz elvezetésével és ezért egy hirtelen lezúduló felhőszakadás nagy károkat okoz elsodor járműveket, embereket, akár még épületeket is. Nagyon rossz ezt látni, főleg ha belegondolunk abba, hogy néhány jó helyen kiásott vizesárokkal meg lehetne előzni jópár katasztrófát. A vizesárok építés ráadásul nem is annyira költséges munka (mint mondjuk a károk helyreállítása) mert egy árokásó gép szükséges hozzá, anyag az árok kialakításához és némi kétkezi munka.

Milyen egy jó árokásó gép?

A megfelelő árokásó gép mindenkéépen egy minikotró vagy egy bobcat. Ha nem túl széles a vizesárok, akkor egy minikotró kiváló választás. Ilyenkor kijelöljük az árok nyomvonalát két kötél kifeszítésével és elkezdhetjük kiásni. Mivel a kiásott földet el kell szállítani, gyorsíthatja a munkát, ha szállítóeszközről is gondoskodunk, és a minikotró mellé egy teherautót is beállítunk, így a kitermelt földet egyből fel lehet rakni a járműre. 
Ha sziklás talajban ásunk, szükségünk leget egy bontókalapácsra amelyik pneumatikus működésű, illetve egy rézsükanálra amelyik segít hatékonyan kialakítani a ferdefalú vizesárkot. Azért kell ferde falat kialakítani a vizesárkokhoz, hogy az esővíz hatásait és erejét csökkentse a vájúban való elvezetéssel, nagy sebességgel sok vizet képes elvezetni  aferde falú árok. A kisebb településeken a vízgazdálkodás elősegítése miatt szokták jevesolni hogy az ilyen jellegű vizet gyűjtse össze a település valamilyen ciszternában vagy medencében, hogy utána a száraz időszakban ezt a vizet öntözésre is fel tudják használni. A kialakított vízgyűjtőből vagy ciszternából búvárszivattyúval kiszivattyúzható a víz, tehát az árokásó gép bérlés ára gyorsan megtérülhet, a kialakított vizesárok bekerülési költségeivel együtt.

Árokásó gép bérlés

Gumilánctalpas minikotró bérlés

A gumilánctalpas minikotró rézsükanállal a legjobb választás a vizesárkok kialakításához, ha nem akar valaki túl sok időt eltölteni a tervezéssel, kivitelezéssel. A minikotróval szépen és pontosan lehet dolgozni, akár ki kell bontani egy csövet a kertben, akár egy új vizesárkot kell kialakítani. A kisméretű kanállal elegendő annyi anyagot kiemelni és félretenni, amennyire szükség van illetve, ha elvezető csatornát ásunk, akkor a kitermelt földet utánfutóra rakhatjuk, és el is szállíthatjuk a munka végén. Az árok kialakításánál elegendő az árok nyomvonalát kijelölni, és az ásás során a mélységét folyamatosan mérni, kiegyenlíteni. A vizesárkot 1m-től 1,5m mélységig szoktunk ásni, a mélység függ az elvezetni kívánt víz mennyiségétől és a kialakítás helyétől is, hiszen a nagyon mély árok forgalmas útszakaszon nagyon balesetveszélyes. Viszont ha nagy  magasságból vezetünk le sok vizet akkor nagy kapacitású árkot kell kialakítani, különben nem éri el a célját mikor szükség van rá.

Kialakítás

A vizesárok kialakítható gyeprács oldalfallal is, amikor a belekerült víz el tud szivárogni a lyukacsos gyeprácson keresztül, így ha nem folyik el a vizesárokban, akkor is fel tud szívódni, és nem poshad meg. A vizesárok tartalma belefolyhat a csatorna hálózatba illetve kialakítható egy üreges falú emésztő rendszerű gödör is, amelyből szintén elszivároghat a csapadékvíz a földbe, vagy egy búvárszivattyú elhelyezésével a locsolás is megoldható száraz időben. Ha ilyen jellegű emésztő készítünk érdemes a vizesárokból befolyt vizet átszűrni a szennyező anyagoktól. A vizesárok különböző kereskedelmi forgalomban kapható rácsokkal befedhető, illetve, ha az udvarban készítünk vizesárkot, akkor azt „U” profilokból is összeállíthatjuk, amelyhez jár a vízelvezető árok rács is. A vizesárok rács nem csak a nagyméretű szennyeződéstől óvja meg az árkot, hanem a balesetveszélyt is elhárítja, hiszen csak a víz folyhat bele, de nem tudnak bele lépni, és a rácson személyautóval is át tudnak menni, míg ha a vizesárokba belemegy a személyautó kereke az nagy problémákat tud okozni.

Ár érték arányban a mini kotrógép nagyon jó választás ilyen jellegű munkákra, hiszen jól szállítható a gép akár egy utánfutón is és olcsón bérelhető rövidebb, hosszabb időre. Az árokásó gép bérlés ára elszámolható költségként.

Ha szeretne árokásó gépet bérelni, hívjon a fenti telefonszámon.