Kérdések, válaszok

A mini kotrógépeket nagyon könnyű kezelni, gyakorlatilag nulla tudásról pár óra alatt teljesen elsajátítható a kezelése, pedálokkal, botkormányokal kezelhető a gép. Ügyfeleink nagyon szeretik ezeket a gépeket, mert könnyű a kezelésük és akár menet közben megtanulható a használat. A leggyakrabban felmerülő kérdésekre összegyűjtöttük a válaszokat, kérjük tanulmányozza át, mielőtt gépet bérelne.

Nehéz kezelni egy mini kotrógépet?

Manőverezhetőség: A mini kotrógépek általában könnyebben manőverezhetők, különösen más tárgyak és járművek körül. A mini kotrógépek zsúfolt területeken is könnyedén mozoghatnak. Szállítás: Könnyebb súlyuk miatt a mini kotrógépeket könnyű pótkocsira rakni, és a munkaterületre szállítani. Az alacsony súlypont miatt nem annyira borulékony, viszont keskeny a gép, tehát ha oldalról dolgozunk, óvatosabbnak kell lenni és figyelnünk kell a gép dőlését. Általában kerülni kell a hirtelen erőhatás változást. Például: ha egy kisméretű fa gyökerét emeljük ki a földből, akkor vigyázni kell, hogy a gyökérszálak elszakadása után, ha hirtelen megindul a gyökér kifelé ne boruljunk fel a géppel. Ezért a túlterhelést és a nagy kilengéseket, bedőléseket kerülni kell a munkavégzés közben. A mini kotrógépek botkormányos, pedálos irányítási rendszerrel vannak felszerelve és szímbólumok segítik a vezérlés megtanulását. Ha tehát figyeli a megfelelő karhoz tartozó szimbólumot, akkor egyértelmű lesz, hogy az mit vezérel. A munkák megkezdése előtt nem árt kis időt szánni a munkafolyamatok megfelelő begyakorlására. A mini kotrógépek bizonyos típusai eltérhetnek egymástól ezért akkor is javasolt az "ismerkedés" ha már kezelt valaki ilyen gépet, de egy másik újabb típusra ül át. A kezelés a funkciók miatt is eltérhetnek, hiszen pl: a bontókalapácsnak másfajta működési funkciói vannak mint egy markolókanálnak, mégis ugyanazzal a rendszerrel végezzük a kezelését.

Földmunka a mini kotrógéppel.

Kezdje alacsony fordulatszámon lassabban és egyszerűen, majd ha már jól megy az árok ásása akkor kissé gyorsíthat is. ne feledje, hogy a föld mélyén bármi lapulhat a távvezetéktől kedve a gázcsőig. általánosságban elmondható, hogy kisebb léptékben a haladás gyorsabb, mintha túl nagyot akar markolni egyszerre. A kanálban csak a térfogatának megfelelő mennyiség fér célszerű tehát ekkora mennyiséget fogni egy merítéssel, mivel ezt könnyen ki tudja emelni és félrerakni. Ha túl mélyre megy a kanállal, akkor a felesleges terhelésnek teszi ki a gépet, nem veszi észre, ha valamilyen csövet vagy kábelt elszakít. ha túl mélyre megy a kanállal, akkor a felesleges föld vissza fog hullani a gödörbe és az árok széle is beomolhat.

kerdesek-valaszok

Bontás a mini kotrógéppel

A mini kotrógéppel épületbontást is lehet végezni, ilyenkor a hidraulikus törőfej használható amelyik segítségével falat is tudunk bontani egyszerűen. Az épületbontásoknál különösen fontos a balesetvédelem betartása és betartatása, hogy az eldőlő falszerkezet és a lehulló anyag ne okozzon balesetet, illetve sérülést a gépen.

A mini kotrógép alkalmas a talaj egyengetésére, földmunkákra?

A mini kotrógépek nagyobb méretű talaj egyengetéshez használhatók, valamint ásásra, földmozgatásra és törmelék eltávolítására is. Ezek a gépek többféle tartozékot, egyenes vízszintes kanalat a dózeroláshoz, egyengetéshez, keskeny vagy szélesebb árok ásó kanalat és rézsükanalat használhatnak pl: a vizesárok készítéshez. A mini kotrógép jól paraméterezhető a munkákhoz, gyorsan és precízen lehet vele dolgozni, nagymennyiségű élőmunka kiváltható vele.

Egy mini kotrógép képes kemény talajt ásni?

Bár kompaktak és viszonylag könnyebbek, mint a nagyobb gépek, a mini kotrógépek könnyen kiáshatják a kemény talajt. A gyors haladás feltétele, hogy egyszerre akkora mennyiséget markoljunk, amekkorát könnyedén ki tudunk emelni a kanállal.

Milyen mély árkot áshat egy mini kotrógép?

Ásási mélység. A kotrógépek teljesítményszintjüktől és méretüktől függően eltérő mélységben tudnak ásni. A mini hidraulikus kotrógépek nagy teljesítményűek akár 1,6m mélységig lenyúlhatnak. Az ásási mélység függ a gép elhelyezkedésétől is a kiásott árok elhelyezkedéséhez viszonyítva.

Ki lehet szedni a fákat mini kotrógéppel?

Arra a kérdésre, hogy egy minikotró ideális-e az ilyen jellegű munkákhoz, a válasz egy határozott Igen! Azonban a teljesítménye miatt a mini kotrógéppel biztonságosan csak kb: karvastagságú fákat tudunk kiemelni a földből. A nagyobb fáknak nagyobb gyökereik is vannak, amelyek túlterhelhetik, vagy akár fel is boríthatják a gépet ezért ezek kiszedéséhez normál méretű nehezebb gépekre van szükség. A felfűrészelt fatörzsek rakodhatók a gépkönyvben megjelölt maximális rakodási súlyhatárig.

Mennyit tud kiásni egy minikotró egy nap?

Az egyik legnagyobb tényező, amely befolyásolja, hogy egy kotrógép mennyit tud kiásni egy nap alatt, az egység kanál mérete, amely általában 0,5 és 1,5 köbméter közötti kanálkapacitás. A legtöbb szokásos normál méretű kotrógép 1 köbméteres kanál kapacitással rendelkezik, a mini kotrógépek pedig közelebb állnak a 0,5 köbméteres kapacitáshoz. Tehát két merítéssel emel ki egy köbméter anyagot.

Betont tud törni egy minikotró?

Ezek a gépek olyan sokoldalúak, hogy szinte bármilyen típusú építési munkát elvégezhet velük a hidraulikus kalapács használatától a beton törésén keresztül a lyukak ásásáig a tájmunkákhoz.

Milyen meredeken tud felmászni egy mini kotrógép?

A lejtőn fizikai korlátok vannak a motor tipikus konfigurációja miatt. Általában a kotrógépet nem szabad 60%-os lejtőn túl üzemeltetni a motorkenési követelmények miatt. Emellett bizonyos helyzetben a gép fel is borulhat, tehát erre akkor is figyelni kell, ha a kotrógép fel vagy leáll a szállító járművön.

Áshatok medencét minikotróval?

Ha kis méretű személyes medencét kíván kiásni, egy kompakt kotrógépnek hatékonyan kell elvégeznie a munkát. Ha azonban 1,8 méternél mélyebb tavat tervez ásni, akkor a szokásos kotrógép használata javasolt. Egyszerűen azért, mert a minikotró kanala nem ér be jobban a medencébe.

Lehet kotrógépet használni esőben?

A gépet alacsony sebességgel kell üzemeltetni, mivel eső után a talaj nedves és csúszós lesz. Ne közelítsen árkok vagy sziklák széléhez, ahol a föld puha, és a gép lezuhanhat vagy felborulhat.

Mekkora súlyt bír el egy minikotró?

Érdeklődjön, ez géptípustól is függ, de előre -hátra nem teljesen kinyújtott kanállal kb:160kg oldalra pedig kb:90kg. Az emelési súly függ attól, hogy a gép karja milyen messze van a gép közepétől (súlypont). Minél messzebb van a kar, annál kisebb az emelhető súly.

Mi a különbség a minikotró és a kotró között?

Méret – A mini kotrógép (más néven kompakt kotró) kisebb, mint a szabványos kotrógép. A minikotró csökkentett vagy akár nulla faroksöpréssel is rendelkezik, ami megkönnyíti a szűk kanyarokat és a manőverezést kis, szűk vagy szűk munkaterületeken, például parkolókban. (Faroksöprés: a nagyméretű kotrógépeken hátul van egy ellensúly amelyik jelentősen kiáll a gépből. Ennek a mérete a „faroksöprés, vagy faroklengés) ez balesetveszélyes és a gépkezelőnek meg kell tanulni úgy megállni, hogy ez ne okozzon balesetet. A mini kotrógépnek nincs kiálló ellensúly hátul, párcentis lekerekített a hátulja. Ezek a kortógépek helyben megfordulnak és nagyon kis helyen is beférnek.