Tudnivalók

Miben különbözik a minikotró?

Miben különböznek a minikotrók a szabványos kotrógépektől? Nézzünk meg néhány különbséget:

Méret: Ahogy a nevük is sugallja a mini kotrógépek kompaktabbak és könnyebbek, mint a hagyományos kotrók. A mini kotrógépek piacán jelenleg 10 tonnás vagy annál kisebb gépek találhatók. Mi jelenleg az 1 tonnás kotrógépeket ajánljuk ügyfeleinknek. Miért jók ezek a kisméretű, könnyű gépek? Szinte bárhova beférnek, bemennek egy méter széles ajtónyíláson, egy előszoba méretű helyen meg is fordulnak. Ha tehát nem kívülről akarunk bontani egy ingatlant, hanem belülről, arra is van lehetőség. Az ingatlanfelújítások jelentős részénél a falzatot, tetőt meghagyják, a belső rész egyébként viszont teljes egészében elbontásra kerül. Ilyenkor jön jól egy gép amelyik kicsi de erős és kiváltja az élőmunkát. Bontásnál könyebben tud egy vagy két gépkezelő egymásra figyelni, mint öt-tíz segédmunkás, ezért így a géppel való bontási munkák biztonságosabbak, mintha kézzel bontatnánk. A géppel nem csak biztonságosabb a bontási munka, hanem kevésbé igényel erőfeszítést, pontosabban végrehajtható, és gyorsabb mint az élőmunka. A könnyű gépeket a legtöbb vasbeton födém elbírja, nincs beszakadás veszély, ezért az épületek emeleti szintjein is használhatók a minikotrók, statikus engedélyével. Általában egy gép 1t körüli súlya nem kihívás a födémszerkezetnek, az 5km/ó sebesség pedig könnyű irányítást tesz lehetővé.

Környezeti hatás: Könnyebb súlyuk miatt a mini kotrógépek általában kevésbé terhelik a környezetet. A minikotrók kevesebb és könnyebb nyomot hagynak maguk után, és kevésbé károsítják a talajt és a növényeket. Kis fogyasztásúak, megfelelő karbantartás mellett füstmentes használat és kiváló teljesítmény jellemzi ezeket a járműveket. Fontos, hogy ügyelni kell a megfelelő teljesítmény miatt a jó minőségű üzemanyag használatára. 

Alkalmasság a helyszínre: Mivel kisebbek, a mini kotrógépek hasznosak lehetnek kompaktabb vagy zsúfoltabb helyeken. Könnyebben beállíthatók egy sarkokba, és nem akadályozzák a többi gépet vagy dolgozót. Működés közben kisebb sugárban elférnek, nem veszélyeztetik a többi gép működését. Általában a közlekedés is egyszerűbb egy ilyen géppel, hiszen nem túl gyorsan haladnak előre ezért könnyen irányíthatók. Munkát általában előre-hátra tudnak végezni, de a mini kotrógépek oldalra is képesek a markoló kanállal kinyúlni. Ezért nehezen hozzáférhető helyeken is ki tudják váltani az emberi élőmunkát. 

Manőverezhetőség: A mini kotrógépek általában könnyebben manőverezhetők, különösen más tárgyak és járművek körül. A mini kotrógépek zsúfolt területeken is könnyedén mozoghatnak. A gumi lánctalpak viszonylag gyors mozgást tesznek lehetővé nehéz terepen is, jó a tapadásuk, és az elöl lévő kotró kanál elegyengeti az utat a lánctalp előtt. A fordulás a két lánctalp ellentétes irányú mozgásából adódik.

Tartozékok: A mini kotrógépek sokféle tartozék elhelyezésére alkalmasak, amelyek növelik a használhatóságot. A mini kotrógépek könnyű szerkezete és a tartozékok széles választéka kellően sokoldalúvá teszik őket sok különböző munkaterületen történő használatra a földmunkáktól a bontásig.

Tudnivalók

Szállítás: Kisebb súlyuk miatt a mini kotrógépeket könnyű pótkocsira rakni, és a munkaterületre szállítani. Ahol a szabványos kotrógép túl nehéz lenne az adott feladat elvégzéséhez, ott a minikotró kiváló munkát tud végezni biztonságosan.

Mire használhatjuk a mini kotrógépet?

Ássunk gödröt, árkot, rézsüt (ferdefalú árok), medencét!

A mini kotrógépek kiválóak az ásásban, egyedülálló képességüknek köszönhetően, hogy nehezen hozzáférhető helyeken is manővereznek, és sokféle munkafolyamathoz való eszközt kínálnak. A régimódi lapátolás nehéz és fárasztó, ez az ásási módszer drámaian meghosszabbíthatja a projekt befejezési idejét. De a mini kotrógéppel való ásás hatékony és eredményes, miközben úgy vezérelheti mintha egy játékot irányítana.

Tereprendezés

A mini kotrógépek gyorsabbá és kevésbé fáradságossá teszik a tereprendezést. Ahelyett, hogy kézzel lapátolná a talajt, földet, minikotrót is használhat fák és cserjék ültetéséhez vagy öntözőárkokhoz. A könnyű minikotró az ingatlan körül is képes manőverezni anélkül, hogy súlyos mély nyomokat hagyna, vagy károsítaná a talajt vagy a növényeket.

Szerkezetek bontása

A mini kotrógépek bontáshoz is hasznosak. Bár nem valószínű, hogy minikotrót használna egy teljes méretű épület lebontásához, sok építési projekt kisebb szerkezetek, például fészer, garázs és egyéb melléképületek lebontását igényli. A mini kotrógépek sokkal hatékonyabbak és biztonságosabbak, mint a kézi szerszámok használata kisméretű szerkezetek szétszedéséhez, és kompakt méretük azt jelenti, hogy át tudnak manőverezni a kapukon és a szűk helyeken a munkaterületen. Ha lebontotta a megfelelő kanál segítségével konténerbe is tudja lapátolni a törmeléket, izzadás és fáradtság nélkül.

Kültéri szerkezetek telepítése

Amikor egy projekt olyan szerkezetek telepítését kívánja meg, mint a medence vagy pezsgőfürdő, kényelmes, hatékony módszerre van szüksége a szerkezetek helyének kialakítására. A mini kotrógépek segíthetnek. A lapátolás fárasztó, időigényes erőfeszítés lenne, de egy minikotró könnyen elvégezheti a munkát. Több napos munkát elvégezhet egy minikotróval pár óra alatt.

Tanácsok a mini kotrógép üzemeltetéshez

Létfontosságú, hogy ismerjük a mini kotróval végzett munka legjobb módszereit, ez segít abban, hogy a legjobb teljesítményt hozza ki gépéből. Íme néhány hasznos tipp a mini kotrógép üzemeltetéséhez:

Olvassa el a használati útmutatót

A kezelési útmutató gyakran tartalmaz értékes információkat a minikotró használatáról. Megmutatja, hogyan kell használni a gép vezérlőegységét és milyen körülmények között szabad és nem szabad a gépet működtetni. Az alapos olvasás gyakran előnyös. De még ha nem is olvas el minden szót, mindenképpen vessen egy pillantást a kézikönyvre, és győződjön meg arról, hogy megértette a minikotró működésének alapjait.

Használat előtt ellenőrizze a gépet

Mint minden Ön által üzemeltetett járműnél vagy gépnél, itt is meg kell szoknia, hogy minikotróját gyakran átnézze. Ellenőrizze, nincsenek-e meglazult tömlők vagy folyadékszivárgás, amelyek veszélyt jelenthetnek, és ronthatják a gép teljesítményét. Ellenőrizze az olaj-, kenőanyag- és hűtőfolyadék szintjét.

Tesztelje a minikotrót

Mielőtt első alkalommal használná minikotróját, érdemes kipróbálni, és megismerkedni a működésével. A különböző márkák és modellek eltérő elrendezésűek, így az Ön legújabb minikotrója eltérhet a legutóbb használt minikotrótól. A gépet nagy, sík és nyitott területen tesztelheti. Próbálja ki az összes kezelőszervet, és gyakorolja a gém mozgatását és a fülke elforgatását. Ha átérzi, hogyan reagál a minikotró a kezelőszervekre, az precízebbé teszi a munkáját, csökkenti a túlkorrekciót és javítja a biztonságot.

Gyakorolja a vezetést

A legtöbb mini kotrógép gumi lánctalpakon hajt, amelyek lényegesen másképp kezelhetők, mint a kerekes tengelyek. A jobb és bal oldali nyomok akár külön is mozoghatnak, hogy javítsák a kanyarodást. Ha még nem ismeri a minikotrókat, gyakorolja a vezetést, így jól átérezheti, hogyan reagálnak a lánctalpak a vezérlőelemekre és a terepre.

Vigyázzon az egyensúlyra, a dőlésre!

Főleg kisebb gépeknél, ha nem megfelelően egyensúlyozza ki minikotró súlyát, a végén felborulhat. Ügyeljen arra, hogy kiegyensúlyozza minikotróját a vezérlő bot kitolásával vagy visszahúzásával. A gépek oldalra borulékonyabbak, mint előre illetve hátra.